неділя, 16 серпня 2020 р.

Текст "Скласти кросворд"

Текст до конкурсу "Скласти кросворд"

Для складання кросворду треба буде вибрати слова з тексту, який наведено нижче.
Для складання кросворду буде запропоновано таку гратку ( хрестиківку, сітку).
1
2
3
4
5
6

Лише оцінку для кожної букви ви дізнаєтесь 19 жовтня.
Слова використовуються у тому вигляді, як вони подані у тексті.
ВАМИ ( а не ВИ), СЛІВ ( а не СЛОВО)

Одне слово можна використати з енциклопедій, словників.



запитання  52-го  ЗАХОДУ  «50  СЛІВ»

1. Кількість клітинок таблиці 5х5 (див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.html), на які не вказує жодна з восьми вертикальних чи діагональних стрілочок, розташованих за її межами.
Не присікуйтеся до певних креслярських нюансів. Уважаймо, що всі діагональні стрілочки проходять лише по так званих вузлах, тобто по точках перетину горизонтальних та вертикальних ліній таблиці. Наприклад, лінія напрямку лівої верхньої стрілочки проходить рівно через п’ять клітинок (її показано синім пунктиром).

2. Використовуючи п’ять слів-відповідей до (увага!) заходу № 50 (див. архів сайту), які, на вашу думку, найбільш вдало вибрані вами для виконання завдання, зробіть так, щоб вони, так би мовити, покрили якомога більшу кількість клітинок цієї ґратки (див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.html). А тепер:
яка кількість букв є в клітинках, що не належать жодному з цих слів?
На використовувані вами слова накладаються такі дві умови: 1) кожна буква кожного слова має якусь спільну сторону з її сусідкою (іншими словами: букви кожного слова розташовані нерозривним ланцюжком, так, як в угорських кросвордах); 2) на відміну від угорських кросвордів, різні відповіді можуть мати спільні букви (тобто вони можуть частково перетинатися, накладатися), приміром, так, як на допоміжному рисунку (див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.html) із трьома словами там: люстро, стрічка, кар (та, до речі, із відповіддю там 1 (одна)).

3. У підсумку кругового турніру чотирьох команд А, В, С, Е (не важливо якого виду спорту, хай це буде якийсь футбол) за перемогу в кожній грі нараховувалося 3 очки, за нічию ‒ 1 очко, за поразку ‒ 0 очок. Остаточні сума очок та всі забиті/пропущені кожною командою м’ячі розподілилися так (стовпчик К ‒ це команда, М ‒ це м’ячі; О ‒ це очки): (див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.html).
Скільки м’ячів було забито (обома командами разом) у найрезультативнішій із зіграних шести (чи скількох?) ігор?

4. Розташуйте (для себе, а не для нас!) п’ять п’ятиланкових фігур, зображених на рисунку (див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.html):
а) так, щоб вони повністю покривали квадрат із цифрами (звичайно, розташовуйте їх дотиком, а не накладанням), і
б) так, щоб сума чисел у кожній із фігур дорівнювала рівно 10 (приміром, щодо лівої нижньої фігури: якби вона була трішки піднята та остаточно розташована в лівому нижньому кутку, то для неї (див. червоні цифри) дійсно 2 + 3 + 2 + 1 + 2 = 10. Але, звичайно, ця фігура буде розташована не там і не так. Бо тоді один квадратик-«заглибинка» (із блакитною цифрою «2») не належав би жодній з інших чотирьох фігур).
Фігури при потребі можна повертати в даній площині (лише повертати, а не, приміром, дзеркально відображати).
А тепер напишіть відповіддю, яка цифра стоятиме в центрі «хрестика».

5. Прізвище, спільне для не одного учасника 51-го заходу «50 слів».

6. Вега, Кіль, Сітка, Телескоп, Тукан, Фенікс, Хамелеон, Циркуль ‒ із-поміж цих восьми напишіть те слово, яке відразу з двох різних причин потрапило не до своєї «компанії».

7. Українське написання грецького терміна, що позначає зображальний (не виражальний!) прийом відтворення звуків, які є в реальному навколишньому житті.

8. У власників усіх казино світу є два психологічні «вороги»: це годинники і... .

9. Перші ЇЇ складники були створені 107 років тому англійцем французького походження із суміші вугільного пилу й вазеліну.
Спочатку ВОНА була зовсім непопулярна. І перші, хто почав масово та привабливо для глядачів використовувати ЇЇ, – це кіноактриси.
Зараз до ЇЇ інгредієнтів зазвичай належать вода, віск, так звані формуючі частинки, косметична віддушка та консерванти. А деякі ЇЇ види ще містять і віскозні або нейлонові волокна.
ЇЇ сучасна традиційна найпоширеніша загальна назва ‒ ... .

10. З точки зору математики, тобто не беручи до уваги, скажімо, код країни, код та традицій мобільних операторів:
теоретично скільки існує таких семицифрових номерів мобільних телефонів, у яких зустрічається ось така послідовність цифр: 2020?

11. Однослівна назва країни, батьківщини однієї з найдавніших цивілізацій світу, яка має, мабуть, найпряміші сухопутні кордони (до речі та для однозначності: ця країна розташована на двох материках).

12. Це, як його часто характеризують довідники, короткочасне поверхневе та, як правило, сліпо обожнюване масами явище постійно виконувало (та й зараз здебільшого виконує) роль «закону», який визначає, як і що робити різним прошаркам населення. І, на думку хоча б Спенсера та Зіммеля, чим вищим був статус людини, тим більше це явище підкреслювало (та й зараз часто підкреслює) презирство його прихильників до зокрема фізичної праці.
Напишіть українською мовою французьку (але не латинську!) транслітерацію цього іноді потворного явища.

13. Сторінками й блогу https://vmk-garmonia.blogspot.com, і сайту www.h-d.in.ua (і там, і там шукайте відповідні розділи не про цей, 52-й, захід «50 слів», а про ‒ увага! ‒ попередній, 51-й).
Після того, як розгадаєте цей кросворд (див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.html. Але, будь ласка, не шліть нам своїх проміжних відповідей!), виконайте таке:
порахуйте й напишіть, яка кількість слів із цих відповідей Є відповідями на запитання 51-го конкурсу. При цьому рахуйте не однакове шифрування слів тут і там, а сáме однакове написання або/й вимову слів-відповідей.
Горизонталь. 1. Абревіатурна назва Київського драмтеатру ім. І.Франка. 4. Диктаторки (мн.!), яким беззаперечно згодні підкорятися безліч людей. 8. Орган людини, у якому розташований лабіринт. 10. Екологічно найчистіше велике місто Бразилії. 11. Заклад, у якому хворі обмінюються досвідом. 12. Натуральне число.
Вертикаль. 1. Процес просочення вологою. 2. Цифра. 3. Давньоримський поет, ритор-декламатор, класик «суворої сатири». 5. Лауреат Нобелівської премії 1933 року, творець квантової механіки. 6. Флеш. 7. Батько Антигони. 9. Рідкісний мінерал, що має вигляд різнокольорових кристалів.

14. Який орган практично кожної людини завширшки близько 3 см має в довжину 25-30 см?

15. Колись у Франції аристократи використовували дві спеціальні хусточки: одну ‒ для носа, а іншу ‒ для витирання… чого?

16. Абсолютний рекорд кількості разів здобуття звання чемпіона світу з боротьби незалежно від статі спортсмена.

17. Колір обкладинок паспортів у більшості мусульманських країн.

18. Тварина (але не її «сценічне» ім’я!), персонаж художнього фільму, який співав, що живе вже довше за 300 років.

19. Який показник щодо населення приблизно однаковий за даними української Вікіпедії в Буркіна-Фасо, Ірландії, ОАЕ, Самоа, Сенегалі, Україні, а за даними російської Вікіпедії – у Гондурасі, Катарі, Марокко, Сьєрра-Леоне, Узбекистані, Україні?

20. Після застосування більш логічного та досконалого методу визначення цього, цю назву вже 15 років носить інша точка України, точка, про яку ми зараз запитаємо і відстань якої від своєї попередниці становить аж близько 100 кілометрів.
Між іншим, цей метод простою мовою означає, що ця точка є центром маси відповідної фігури (поки що не скажемо якої). Тобто якщо настромити цю фігуру цією точкою на вертикальний гостряк, то вона буде стояти паралельно до землі та не нахилиться в жодну сторону. Місцеві жителі так пишаються цим фактом, що встановили аж два пам’ятні знаки на честь цього.
Напишіть відповіддю лише середнє слово цієї трислівної назви.

21. «Стежка». Треба прокласти «стежку» з чорних «плит» завширшки в одну клітинку по якійсь прямокутній ділянці, наприклад, по квадрату розміром n×n клітинок. Початок «стежки» – у лівому верхньому куті, кінець – у правому нижньому куті. «Стежка» не може ні перетинати себе, ні торкатися сама себе навіть куточками, ні мати тупики (тупик – це, приміром, якби на другому рисунку, див. схему на http://vmk-garmonia.blogspot.com/2020/06/52.htmlще зафарбувати клітинку з проставленим у ній смайликом). Цифри в деяких клітинках вказують на те, скільки «плит» «стежки» торкаються цієї клітинки (стороною або кутом). «Стежка» не проходить по клітинках із цифрами.
Приклад. Для такого завдання з ділянкою 5×5, як на першому рисунку, «стежка» пройде єдино можливим шляхом – так, як показано на другому рисунку. А тепер – завдання (див. третій рисунок). Проклавши для ділянки 6×6 «стежку» з урахуванням чотирьох цифр, порахуйте та напишіть (числом, а не рисунком!) загальну кількість використаних «плит».

22. Прізвище радянського інженера, який майже 80 років тому вдосконалив оборонний протитанковий засіб, так звану шестикінечну «зірочку», складену із залізничних рейок.

23. Найбільш швидкозростаюча (після кісткового мозку) тканина в організмі людини.

24Чотирибуквений іменник, який є скороченням слова, яке походить від латинського «зроби подібне».

25. Спрага, веселість, насолода. А яким є наступний етап згідно з античним афоризмом?


Немає коментарів:

Дописати коментар